Les ciutats romanes eren llocs sorollosos i plens de gent. Encara que hi havia magnífics edificis públics, la major part del poble vivia en llocs molt pobres. Els incendis eren un risc constant i hi havien molts crims. No hi havia il•luminació als carrers, de manera que molta gent tenia por de sortir després de fer-se fosc. La majoria de les ciutats tenia una brigada contra incendis i una força de policia, però cap de les dues era efectiva. Els accidents i els embussos de trànsit eren tan comuns que moltes ciutats van prohibir el pas de vehicles pels carrers durant el dia.
Malgrat tot, els romans pensaven que la ciutat era el millor lloc per viure. Tenia tot allò que es considerava més important a la vida en aquell moment: teatres, amfiteatres, circs, banys, tavernes i botigues on es venien els menjars preparats.
Tan sols a les cases més riques hi havia aigua corrent. La resta de la població havia d’anar a buscar-la a les fonts públiques.
Poca gent tenia bany a casa seva, de manera que calia construir latrines públiques per tota la ciutat. Les latrines estaven connectades amb les clavegueres subterrànies.
Totes les ciutats romanes tenien una estructura semblant: estaven envoltades d’una muralla, s’organitzaven al voltant de dues calçades principals (el cardo i el decumanus) i al centre hi havia una plaça (el fòrum) amb els edificis oficials i alguns temples.
També hi havia un gran nombre d’edificis públics (termes, circs, teatres, temples) que es destinaven a l’oci dels ciutadans. Totes les ciutats disposaven d’un bon sistema de clavegueram, fonts abundants, carrers empedrats i pòrtics.
Moltes ciutats romanes tenien muralles com a protecció davant de qualsevol atac. Com més important era una ciutat, més grans eren les seves muralles.
Hi havien construccions molt importants:
L’ amfiteatre: es celebraven espectacles, com la lluita de gladiadors.
El teatre: tenia forma de semicercle. El públic s’asseia enfront de l’escenari.
El fòrum: era la plaça més important i el mercat principal de la ciutat. Als costats hi havien uns porxos on s’hi instal•laven botigues i oficines.
Els banys: eren llocs de trobada on, homes i dones per separat, anaven a rentar-se i a passar l’estona.
L’aqüeducte: proporcionava aigua potable a la ciutat per uns canals enlairats per grans arcades.
La basílica: feia la funció de tribunal de justícia i era el lloc de trobada dels jutges de la ciutat. Sempre es construïa a prop del fòrum.
Este sitio emplea cookies de Google para prestar sus servicios, para personalizar anuncios y para analizar el tráfico.Osea k es un timo quillo:)
ResponEliminaeh verdah
EliminaHola
ResponElimina